Съпругата на украинския президент Олена Зеленска  и министърът на външните

...
Съпругата на украинския президент Олена Зеленска  и министърът на външните
Коментари Харесай

Съпругата на Зеленски и украинският външен министър Кулеба са на посещение в Белград

Съпругата на украинския президент Олена Зеленска  и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба са на посещаване от през вчерашния ден в Сърбия, заяви Танюг.

Това е първото посещаване на почитан украински представител в Сърбия от началото на съветската инвазия в Украйна през 2022 година, отбелязва сръбската редакция на Радио Свободна Европа.

Визитата стартира с обиколка на Градската библиотека на Белград в компанията на брачната половинка на президента на Сърбия Тамара Вучич. Зеленска прегледа града и средновековната цитадела Калемегдан, съобщи организация Танюг. Другите сръбски медии не бяха известени за визитата в Белград, прецизира Радио Свободна Европа.

Зеленска посети „ Римската зала “ в библиотеката, където са непокътнати стени от античната ера, както и „ Украинския рафт “ - секцията с украински книги в библиотеката, основана под патронажа на украинската първа дама. Тя имаше опцията да види и Белградското четвероевангелие от 16-и век – първата книга, отпечатана в Белград. Библиотеката връчи на двете първи дами членски карти и им подари монографии, отпечатани във връзка 90 години от основаването на институцията.

Тамара Вучич и Олена Зеленска посетиха и парка Калемегдан и Белградската цитадела. Зеленска чу и сказка за историята на Белград, скулптурата „ Победител “, Паметника на благодарността към Франция и други знаци на сръбската столица. 

В наличието на съпругите на президентите на Сърбия и Украйна в ректората на Белградския университет бе подписано съглашение за съдействие в областта на науките, образованието и културата сред Белградския университет и Киевския народен университет „ Тарас Шевченко “. 

Олена Зеленска е в Белград по покана на Тамара Вучич и ще взе участие в конференция, отдадена на психологичното здраве, отбелязва се в формалния ѝ Инстаграм профил. На обиколката на двете първи дами участваха и сръбският министър на външните работи Марко Джурич и украинският му сътрудник Дмитро Кулеба, както и украинският дипломат в Белград Володимир Толкач, предава Българска телеграфна агенция.

Сърбия поддържа териториалната целокупност на Украйна, което включва и полуостров Крим, който бе анексиран от Русия през 2014 година, отбелязва Радио Свободна Европа. Въпреки че Сърбия е претендент за участие в Европейския съюз от 2012 година, тя не е хармонизирала външната си политика с тази на Брюксел и не е въвела глобите против Русия, които западните сътрудници дефинираха след нашествието в Украйна.

Сръбският президент Александър Вучич  Александър Вучич Александър Вучич – сръбски правист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 година в Белград. се срещна с украинския водач Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога три пъти от февруари 2022 година, когато стартира съветската инвазия – по време на интернационалните конгреси в чужбина, както и на районна среща в Тирана през февруари.

От 2022 година Сърбия одобри хиляди украински бежанци, изпрати филантропична помощ на Украйна и даде обещание да помогне за разминирането на страната в следвоенните ѝ опити за възобновяване.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР